نمایشگر دسته ای مطالب

بازگشت به صفحه کامل

گزارش برگزاری نشست " جایگاه ایران در سیاست خاور میانه ای روسیه "

گزارش برگزاری نشست " جایگاه ایران در سیاست خاور میانه ای روسیه "


 

هفتادمین نشست تخصصی گروه پژوهشی اوراسیای مرکزی با عنوان  "جایگاه ایران در سیاست خاورمیانه ای روسیه" ده بهمن 1395 با حضور دکتر کولایی، مدیر گروه پژوهشی مطالعات اوراسیای مرکزی و دکتر گورگ میرزایان، دانشیار دانشکده علوم سیاسی دانشگاه مالی برگزار شد. دکتر کولایی در ابتدای نشست با تشکر از میهمانان و حضار گفتند:« با توجه به اهمیت  موضوع جایگاه ایران در سیاست خاورمیانه ای روسیه، بر آن شده ایم تا از دیدگاه کارشناسان روس نیز در مورد نگاه، اهداف و منافع روسیه در خاورمیانه استفاده کنیم».

ایشان در ادامه افزودند: « از نیمه دهه ۱۹۹۰ وقتی آقای پریماکوف وزارت امور خارجه روسیه را عهده دار شد، نشانه های تغییر در سیاست خارجی روسیه نیز آشکار شدند. در نهایت حوادثی که با عنوان بهار عربی رخ داد و بویژه رخدادهایی که در لیبی اتفاق افتادند، بی‌توجهی سازمان یافته آمریکا به منافع روسیه را به روشنی آشکار کردند و برای روس ها کاملا روشن شد که باید به شدت در تحولات این منطقه ایفای نقش کنند».

دکتر کولایی در ادامه افزودند: «در متن این تحولات، روابط روسیه-ایران نیز اهمیت پیدا می کند و از این رو ساز و کارهای تأثیرگذار بر روابط این دو کشور باید به روشنی مورد توجه قرار گیرد. ایشان در ادامه از دکتر میرزایان خواستند تا دیدگاه‌های خود را در این زمینه مطرح کنند.

دکتر میرزایان در ابتدای صحبت‌های خود با تشکر از برگزارکنندگان و حضار گفتند: «در حال حاضر بحران سوریه بعد از بحران اوکراین، مسئله دوم سیاست خارجی روسیه است. بحثی که در سیاست خاورمیانه ای روسیه وجود دارد نحوه رفتار روسیه در قبال کشورهایی است که شریک این کشور محسوب می شوند. روسیه در این بحران نشان داد از شرکای خود دفاع می کند در حالی که رفتار آمریکا در هشت سال اخیر نشان می‌دهد بسیاری از شرکای خود را رها کرده است».

در ادامه این نشست حضار نکات و سوالات خود را مطرح کردند. آقای میرزایان در پاسخ به سوالی در مورد ارزیابی ادامه همکاری های ایران و روسیه با توجه به تحولات ایالات متحده گفتند: «روسیه کاملا مخالف فسخ برجام است. اما همکاری احتمالی روسیه و آمریکا در سوریه نیز بحث مهمی است که باید به آن توجه بیشتری کرد. درمجموع حتی اگر آمریکا و روسیه در سوریه عملیات نظامی کنند برای ایران جای نگرانی نیست. داعش باید نابود شود و لازم است همه ی نیروهای درگیر وارد همکاری در این زمینه شوند».

 وی در ادامه افزود: «درباره اینکه آیا امکان استفاده از ایران به عنوان کارت بازی هست یا نه، قطعا عرصه ی سیاست جهانی عرصه برای چنین بازی هایی است. ولی نکته مهم این است که روسیه بر خلاف آمریکا هیچ کس را ارزان نمی فروشد. البته ما معتقدیم در این بحران منافع ترکیه هم باید مورد توجه قرار بگیرد. بنابر این سه کشور می توانند با همکاری هم به یک راه‌حل پایدار برسن».

دکتر میرزایان در مورد چشم انداز روابط روسیه با اسراییل نیز گفتند:«دو کشور پیش از ورود ما به روسیه با هم توافق هایی انجام داده اند که یکی از مفاد آن نرسیدن سلاح های روسیه به دست حزب الله است. به هر حال در حال حاضر تقابلی بین دو طرف در این بحران وجود ندارد. دو طرف علاوه بر مواضع مشترک، منافع مشترکی هم در این حوزه دارند. نکته ی قابل توجه این است که اسراییل از نفوذ حداکثری روسیه در سوریه حمایت و آن را همچون عامل کاهش نفوذ ایران تلقی می کند».

دکتر میرزایان در انتهای صحبت های خود با اشاره به اینکه در عالم سیاست، شرکای دائمی وجود ندارد و منافع واقعی وجود دارد گفتند: «ما تنها با دوستانمان قرارداد نمی بندیم. ما توافق را برای دستیابی به اهداف بزرگتری می بندیم و ترکیه و دیگر طرف ها نیز ممکن است بتوانند در این مسیر اقدامات مثبتی انجام دهند».

در پایان دکتر کولایی با تشکر از حضار و میهمانان گفتند:« در مباحث مطرح شده ی دکتر میرزایان نکات زیادی وجود دارد که می تواند ابعاد سیاست خاورمیانه ای روسیه را روشن تر کند. نکته ی مهم این است که روس ها ایران را درست می بینند. امیدواریم نگاه ما به روسیه نیز برگرفته از واقعیت ها باشد».

»»» برگزاری نشست " جایگاه ایران در سیاست خاور میانه ای روسیه "