نمایشگر دسته ای مطالب

بازگشت به صفحه کامل

کاهش کمک­های مالی آمریکا به کشورهای آسیای مرکزی و قفقاز

کاهش کمک­های مالی آمریکا به کشورهای آسیای مرکزی و قفقاز


باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا، هفته گذشته طرح بودجه 7/3 تریلیون دلاری این کشور برای سال 2012 را به کنگره این کشور ارائه داد. طبق گفته اوباما، این بودجه آغازگر روندی است که بناست طی ده سال آینده کسری بودجه آمریکا را به میزان 1/1 تریلیون دلار کاهش دهد. در همین راستا و همچنین – به گفته مقامات وزارت امور خارجه آمریکا – برای آزاد شدن منابع مالی جهت کمک به عراق، افغانستان و پاکستان، کاهشی 115 میلیون دلاری در کمک­های آمریکا به اروپا و اوراسیای مرکزی پیش­بینی شده است. برای هفت کشور آسیای مرکزی و قفقاز، میزان کمک­های پیش­بینی شده 233 میلیون دلار است که در مقایسه با آنچه در عمل در سال 2010 صورت گرفت، 4 درصد کاهش را نشان می­دهد. این طرح بودجه در عین حال که بحث­های فراوانی را در داخل آمریکا و نیز خارج از این کشور برانگیخته، دارای نکته­های مهمی در رابطه با منطقه آسیای مرکزی و قفقاز است.
پیش از هر چیز باید به این نکته اشاره کرد که در بین کشورهای منطقه، گرجستان در صدر دریافت­کنندگان کمک­های آمریکا قرار دارد. این کشور در سال 2012 مبلغ 67 میلیون دلار از آمریکا دریافت خواهد کرد. بنا به گفته یکی از مقام­های وزارت امور خارجه آمریکا، این میزان بودجه باعث ادامه فرایند نهادینه­سازی توسعه اقتصادی و دموکراتیک و غلبه بر مشکلاتی خواهد شد که در پی جنگ اوت 2008 با روسیه برای گرجستان پیش آمد. به علاوه، هرچند طبق سند جدید بودجه، کمک­های نظامی آمریکا به منطقه به میزان 8 درصد کاهش خواهد یافت، اما گرجستان بیش از نیمی از این مبلغ، یعنی حدود 17 میلیون دلار را دریافت خواهد کرد.
در رابطه با آذربایجان، میزان کمک­های آمریکا به این کشور حدود 25 درصد کاهش خواهد یافت. این کاهش شدید از سوی برخی مقامات آمریکایی این­گونه توجیه شده است که آذربایجان به دلیل برخورداری از منابع انرژی و درآمدهای حاصل از آن، نیاز کمتری به کمک ­آمریکا دارد. در منطقه آسیای مرکزی، آنچه بیش از همه در رابطه با سند بودجه جلب توجه می­کند این است که برخلاف تمام کشورهای منطقه، میزان کمک­های پیش­بینی شده آمریکا به قزاقستان نه تنها کاهش نمی­یابد، بلکه 35 درصد نیز افزایش می­یابد. هرچند دلیلی برای این امر از سوی مقام­های آمریکایی ذکر نشده، اما بدون شک رابطه بسیار خوب قزاقستان با غرب و نیز منابع انرژی این کشور در اتخاذ این تصمیم بی­تأثیر نبوده است. البته با این وجود، کشورهایی که در منطقه آسیای مرکزی دریافت­کننده بیشترین کمک­ها خواهند بود، قرقیزستان و تاجییکستان هستند. بی­ثباتی این دو کشور عاملی مهم در این رابطه است. نکته مهم دیگر، پیش­بینی 100000 دلار کمک به بخش نظامی ازبکستان است. پس از وقایع اندیجان در سال 2005، کمک­های آمریکا به این کشور قطع شده بود، اما به نظر می­رسد نقش مهم این کشور در انتقال نیروها و تجهیزات آمریکایی به افغانستان و نیز تلاش­های اخیر این کشور برای نزدیکی به آمریکا، باعث تجدید­نطر آمریکا در مورد این کشور شده است.