نمایشگر دسته ای مطالب

بازگشت به صفحه کامل

سفر وزیر امور خارجه به ترکمنستان

سفر وزیر امور خارجه به ترکمنستان


علی اکبر صالحی، وزیر امور خارجه کشورمان با سفر به عشق آباد، در نشست پنج جانبه همکاری­های حمل و نقل بین­المللی و ترانزیت کالا شرکت کرد. در این نشست که روز پنجم اردیبهشت ماه برگزار شد، علاوه بر صالحی وزرای امور خارجه ترکمنستان، ازبکستان، عمان و قطر نیز شرکت داشتند. این دومین نشست با عنوان یاد شده به شمار می‌رفت. اولین مورد آن آبان ماه سال گذشته در تهران برگزار شد که البته قطر در آن حضور نداشت. در بیانیه نشست اول، بر لزوم تسهیل هرچه بیشتر تجارت، ترانزیت و توسعه همکاری‌های منطقه‌ای تاکید شده بود. از گزارش‌ها چنین برمی‌آید که اهداف اصلی مطرح در نشست عشق‌آباد نیز همین موارد بوده که البته به طور دقیق‌تر و جزئی‌تری مورد بحث و مذاکره قرار گرفته است. به علاوه، از ویژگی‌های مهم نشست عشق‌آباد، برگزاری مذاکرات دوجانبه، به ویژه در میان ایران و ترکمنستان در حاشیه این نشست بود. در واقع با نگاهی به ترکیب کشورهای شرکت کننده در این نشست می‌توان دریافت که هدف اصلی، مرتبط ساختن آسیای مرکزی به خلیج فارس از طریق ایران  - و از آنجا به احتمال به سطح گسترده‌تری از بازارهای جهانی- است. هرچند جزئیات مذاکرات چندجانبه این نشست منتشر نشد، اما از اظهارات دکتر صالحی چنین برمی‌آید که مذاکرات در کلیت خود موفقیت آمیز بوده است.

همان گونه که اشاره شد، توافق­های دوجانبه نیز بخش مهمی از این نشست را تشکیل می‌داد که با توجه به همسایگی ایران و ترکمنستان و همچنین برگزاری نشست در عشق‌آباد، توافق­های دوجانبه ایران و ترکمنستان در این میان نمود بیشتری یافت. بر این اساس به نظر می‌رسد که در طرح دالان ارتباطی مورد نظر، دو کشور ایران و ترکمنستان نقش محوری دارند. منابع غنی گاز طبیعی ترکمنستان و تلاش دائمی این کشور برای متنوع کردن هرچه بیشتر راه‌های انتقال آن، بر این اهمیت افزوده است. در همین راستا در دیدار صالحی با عوض مرداف وزیر امور خارجه ترکمنستان، به موضوع انرژی و انتقال انرژی به عنوان یکی از مهمترین زمینه‌های همکاری دو کشور اشاره شد و صالحی آمادگی ایران را برای انجام هرگونه همکاری جهت ترانزیت انرژی و انواع فرآورده‌های آن اعلام داشت. وزیر امور خارجه ترکمنستان نیز موضوع انرژی را از حوزه‌های مهم همکاری دو کشور خواند و بر آمادگی کشورش برای بررسی و یافتن راه‌ها، طرح‌ها و ظرفیت‌های جدید همکاری از طریق رایزنی‌های وزارتخانه‌های مربوطه تأکید کرد.

در مجموع، هرچند توافق­های به عمل آمده در نشست عشق‌آباد مثبت است، اما مهم این است که در عمل این توافق­ها به چه میزان و در چه بازه زمانی تحقق پیدا می‌کنند. در این زمینه می­توان به توافق­های ترانزیتی موجود در چارچوب اکو و نیز طرح احیای مسیر جاده ابریشم سخن گفت که تاکنون عملی نشده است