نمایشگر دسته ای مطالب

بازگشت به صفحه کامل

سفر هیئت عالی­رتبه سازمان امنیت و همکاری اروپا به تاجیکستان

سفر هیئت عالی­رتبه سازمان امنیت و همکاری اروپا به تاجیکستان


هیئت عالی رتبه سازمان امنیت و همکاری اروپا، روز 26 اردیبهشت برای دومین بار طی یک ماه گذشته به تاجیکستان سفر کرد. آودرونیوس آژوبالیس، وزیر امورخارجه لیتوانی که کشورش ریاست دوره‌ای سازمان امنیت و همکاری اروپا را بر عهده دارد، در این سفر دو روزه با مقامات عالی­رتبه دولت تاجیکستان دیدار و با آنان درباره گسترش همکاری‌های دو جانبه در بسیاری از زمینه‌ها گفت‌وگو کرد. مذاکره با امامعلی رحمان رئیس جمهور، همراه‌خان ظریفی وزیر امور خارجه و شکورجان ظهوراف رئیس پارلمان تاجیکستان، برنامه اصلی سفر رئیس و هیئت عالی رتبه سازمان امنیت همکاری اروپا به تاجیکستان بود. همچنین اعضای این هیئت با نمایندگان احزاب سیاسی و جامعه مدنی این کشور نیز دیدار و گفت‌وگو کردند. موضوع لزوم ادامه کمک‌ها و پشتیبانی این سازمان از طرح‌های مهم اجتماعی در تاجیکستان، از مسائل دیگری بود که مقام­های تاجیک در مذاکرات خود با اعضای این هیئت، درباره آن بحث و تبادل نظر کردند.
برخی بر این عقیده­اند که این سفر به منظور نهایی کردن توافق­هایی صورت گرفت که بیش از یک ماه قبل در سفر هیئتی از اعضای این سازمان به تاجیکستان امضا شده بود. در آن سفر، موضوع همکاری در تأمین امنیت مرزها و شیوه کمک به تحکیم ثبات در منطقه‌ مورد بررسی قرار گرفت. در آن مذاکرات، دو طرف درباره موضوع تعیین سازوکاری برای مقابله با افراط‌گرایی در چارچوب برنامه‌های این سازمان گفت‌وگو و تبادل نظر کردند. سازمان امنیت و همکاری اروپا در چارچوب برنامه همکاری‌های خود با کشورهای آسیای مرکزی، تاکنون یک مرکز آموزش و بازآموزی برای اعضای کادر مرزبانی کشورهای آسیای ‌مرکزی و افغانستان در شهر دوشنبه پایتخت تاجیکستان ایجاد، و چندین گذرگاه مرزی تاجیکستان با افغانستان و ازبکستان را به تجهیزات فنی مدرن مجهز کرده است. همچنین در آخرین مورد، این سازمان طی روزهای چهارشنبه تا جمعه هفته گذشته، جهت افزایش توان دسترسی به اطلاعات رسمی، کارگاه آموزشی سه روزه­ای را برای مقام‌های دولتی و خبرنگاران در کشورهای قزاقستان، قرقیزستان و تاجیکستان برگزار کرد. هدف از تشکیل این کارگاه آموزشی، افزایش توان دسترسی وسیعتر کارآموزان به اطلاعات مورد نیاز برای تهیه گزارش و ارائه آمار قابل استناد و همچنین همکاری نزدیک میان خبرنگاران و سخنگویان دستگاههای دولتی این کشورها اعلام شده بود.

نگاهی به ماهیت فعالیت­های جدید سازمان امنیت و همکاری اروپا در آسیای مرکزی این نکته را آشکار می­کند که این سازمان بیش از هر چیز در پی ایجاد ثبات در کشورهای منطقه است. به نظر می­رسد در حال حاضر آنچه بیش از هر چیز مقام­های غربی را در این منطقه نگران می­کند، احتمال سرایت ناآرامی­ها و بی­ثباتی­ها از افغانستان به کشورهای ­آسیای مرکزی است. شاید موج جدید حملات تروریستی که پس از کشته شدن بن­لادن در افغانستان و پاکستان به راه افتاده نیز در این امر بی­تأثیر نباشد. در این میان تاجیکستان هم به دلیل همسایگی با افغانستان و پیوستگی­های قومی با این کشور و هم به دلیل تجربه یک ساله گذشته در زمینه حمله­های تروریستی، بیش از همه مورد توجه سازمان یاد شده است. در این میان سازمان امنیت و همکاری اروپا سعی دارد از یک سو با دادن آموزش­های ضد­تروریستی و از سوی دیگر با تلاش برای جاانداختن الگوهای دولت مدرن در این کشور، خطر افراط­گرایی و تروریسم را کاهش دهد