نمایشگر دسته ای مطالب

بازگشت به صفحه کامل

حضور بخش خصوصی ایران در پروژه‌های ‌راه سازی ارمنستان

حضور بخش خصوصی ایران در پروژه‌های ‌راه سازی ارمنستان


شهریار افندی‌زاده، نماینده ویژه دولت در زمینه ترانزیت، با اشاره به اینکه مسئولان حمل و نقل ارمنستان خواستار استفاده از تجربیات ایران در ساخت آزاد‌راه‌ هستند، گفت: کشور ارمنستان بدان دلیل که در ساخت آزاد‌راه‌ها تجربه نداشته‌، قرار است ‌از این تجربیات استفاده کند. وی در ادامه اظهار داشت: از کشور ایران در سال 1389 حدود 16 هزار و 500 کامیون به کشور ارمنستان و از ارمنستان حدود 4 هزار و 500 کامیون به ایران تردد کردند و کالاهای مختلف ترانزیتی و صادراتی بین دو کشور مبادله شد. همچنین در سال گذشته 40 درصد کالاهایی که به مقصد ارمنستان منتقل شد، کالاهای ترانزیتی بود که از بندرعباس و سپس از طریق از پایانه نوع‌دوست به سمت ارمنستان جابه‌جا شده است.

براساس اظهارات آقای  افندی‌زاده، در دیدار اخیر با مسئولان حمل و نقل ارمنستان تلاش شده است همکاری‌ها در بخش راه‌سازی در دو محور تنظیم شود؛ محور اول، همکاری‌های مشترک ایران و ارمنستان در «کریدور تراسیکا » است؛ ایران و ارمنستان دو عضو این کریدور هستند که کریدوری شرق به غرب است و کمک می‌کند که کشور‌های عضو بتوانند مواضع مشترکی را برای دستیابی منافع مشترک داشته باشند. محور دوم نیز مربوط به ایجاد شبکه ریلی بین ایران و ایروان است. این مسیر ریلی از جلفا به نوردوز حدود 65 کیلومتر و از نوردوز تا نخستین شبکه خطوط داخل کشور ارمنستان حدود 480 کیلومتر است. خط آهن ایران ارمنستان طرح مهم حمل و نقل میان دو کشور است و ارمنستان به تازگی اجرای این طرح را که شهر «سوان» این کشور را به منطقه «مگری» واقع در مرز با ایران پیوند می دهد، آغاز کرده است.

به نظر می‌رسد ایران سعی دارد دریای سیاه و خلیج فارس با خطوط ریلی و جاده‌ای به هم متصل کند که این امر می‌تواند آثار بسیاری در توسعه روابط منطقه‌ای داشته باشد. با امضای توافقنامه بین 5 کشور عمان، قطر، ازبکستان، ایران و ترکمنستان، ایران سعی دارد  با تقویت خط ریلی ایران و ارمنستان، این شبکه را تکمیل کند و مسیر ارتباط شرق را با غرب از مسیر ایران را رقم بزند. همچنین ایران با متصل شدن به خط ریلی ارمنستان و گرجستان، امکان اتصال به دریای سیاه را به دست ‌می‌آورد که از نظر ژئوپلیتیکی و ژئواکونومیکی حایز اهمیت است. این امر سبب شده است ایران سعی کند با تقویت حضور بخش خصوصی در این حوزه، امکان اجرایی‌سازی این طرح را افزایش دهد.