نمایشگر دسته ای مطالب
تروریسم در متروی مسکو
تروریسم در متروی مسکو
تروریسم در متروی مسکو
در 29 مارس 2010 مسکو شاهد دو عملیات انتحاری بود که بنابر آمار رسمی به کشته شدن حدود 38 نفر و مجروح شدن بیش از 64 نفر منجر شد. در این حملات تروریستی، دو انتحارگر زن ، بمب های همراه خود را پشت سر هم در دو قطار شلوغ مترو منفجر ساختند. نخستین حمله تروریستی در یک ایستگاه مترو در نزدیکی ساختمان مرکزی سرویس امنیتی فدرال روسیه ترتیب یافت. در این حادثه آن زن انتحارگر با ورود به قطار مترو ، بمب های همراه خود را در میان انبوه مسافرین منفجر ساخت.40 دقیقه بعد از این انفجار، زن دوم انتحارگر نیز، بمب های همراه خود را در یک ایستگاه متروی دیگر در نزدیکی پارک گورکی در مرکز مسکو منفجر کرد. دوکو عمروف الیاس ابو عثمان، رئیس گروه شورشی «امارت قفقاز»، متعلق به جدایی طلبان چچن، در پایگاه اینترنتی خود این عملیات انتحاری در مسکو را به عهده گرفت.
وی در نواری ویدیویی اعلام کرد این حمله اقدامی برای گرفتن انتقام آن دسته از ساکنان چچنی و اینگوش بود که یازدهم فوریه به دست نیروهای روسیه در نزدیکی روستای آرکتی در اینگوش اعدام شدند. دوکو عمروف که خود را امیر مجاهدین قفقاز معرفی می کند از شورشیانی است که از آغاز جنگ اول چچن علیه روس ها مبارزه می کند. او مبارزه همراه با ملی گرایان چچنی را با هدف ایجاد یک کشور مستقل اسلامی متشکل از قفقاز شمالی ، جنوب روسیه و منطقه ولگا را آغاز کرد .عمروف که در آوریل 1964 در روستایی در جنوب چچچن به دنیا آمده است، در یک دانشکده مربوط به یک موسسه نفتی در گروزنی فارغ التحصیل شد. او در سال 1994 در جنگ اول چچن به مبارزان چچنی پیوست. او در هردو جنگ اول و دوم چچن به صورت فعال مبارزه داشت و چندین بار مجروح شد. او در پایان جنگ به عنوان یک فرمانده شجاع و باهوش شناخته شد. بعد از این که اصلان ماسخادوف در 1997 به عنوان ریس جمهور چچن انتخاب شد او از سوی ماسخادوف به عنوان ریس شورای امنیت انتخاب شد.
او در جنگ دوم چچن فرماندهی جبهه جنوب غربی را به عهده داشت. بعد از مرگ ماسخادوف در مارس 1995 عبدالحلیم سادولایف جانشین او، عمروف را به عنوان نایب ریس جمهور انتخاب کرد. بعد از کشته شدن سادولایف در ژوئن 2006 او رهبر مقاومت چچن شد. در در اواخر 2006 او فعالیت های جبهه مقاومت را توسعه داد و تعدادی عملیات ضد روسی در منطقه ولگا، اورال و قفقاز شمالی انجام داد. در اواخر 2007 او از ایدئولوژی چچن مستقل جدا شد و تحت فشار اسلام گرایان تندرو خود را رهبر گروه امارت قفقاز و ریس دولت اسلامی اعلام کرد که شامل تمام قفقاز شمالی می شد. تا مرگ ماسخادوف، عمروف در میان میانه روها بود که عملیات تروریستی علیه مردم عادی و مراکز شهری را محکوم می کردند. حتی عملیات تروریستی گروگان گیری در مدرسه بسلان در 2004 را محکوم کرد. اما اخیرا عمروف نه تنها عملیات خرابکارانه در خارج از قفقاز شمالی را می پذیرد، بلکه عملیات انتحاری و دیگر عملیات تروریستی را در مناطق شهری خارج از قفقاز شمالی را نیز می پذیرد. او همچنین بر خلاف ماسخادوف که آتش بس بین روسیه و چچن را یک جانبه اعلام کرده بود، هر گونه مذاکره رسمی با رهبران روسیه را غیر ممکن اعلام کرده است. او همچنین حوزه فعالیت خود را افزایش داده و حملات خود را علاوه بر نیرو های نظامی، به تجهیزات حمل و نقل و امکانات زیر بنایی گسترش داده است. اوهمچنین قول داده است که نه تنها قفقاز شمالی بلکه کراسنودار ، آستاراخان و منطقه ولگا را نیز آزاد کند. عمروف در فیلم ویدیویی اخیر خود، در مارس 2010 نیروهای مجاهدین تحت امر خود را بین 10 هزار تا 30 هزار نفر اعلام کرد. گفتنی است که انفجار بمب در ایستگاه متروی لوبیانکا ۲۶تن کشته و تن مجروح و انفجار ایستگاه پارک کولتوری و 15 تن زخمی برجا گذاشت