نمایشگر دسته ای مطالب

بازگشت به صفحه کامل

آیا ترکیب اعضای گروه مینسک تغییر می کند؟

آیا ترکیب اعضای گروه مینسک تغییر می کند؟


 آیا  ترکیب اعضای گروه مینسک تغییر می کند؟

سرکسیان ریس جمهور ارمنستان روند بررسی تصویب پروتکل – ایروان – آنکار را تعلیق کرد. این توافقنامه که در 10 اکتبر در شهر زوریخ سوئیس از سوی احمد داوود اغلو و ادوارد نعلبندیان وزرای خارجه ترکیه و ارمنستان امضا شد، که به بررسی باز شدن مرز میان دو کشور می پرداخت. همچنین این پروتکل  بر ایجاد کمسیون  بررسی نسل کشی ارامنه را تاکید می کند.از سوی دیگر ترکیه بارها اعلام کرده است که  بازگشایی مرزش با  ارمنستان تنها  در صورت حل شدن مساله قره باغ ممکن خواهد بود. در نشستی که سرکسیان و اردوغان در واشنگتن و در حاشیه اجلاس امنیت هسته ای با یکدیگر داشتند،  به این مساله پرداختند. به نظر می رسد این دیدار نا موفق بوده است. سرکسیان در مصاحبه بعد از آن مساله نسل کشی ارامنه را غیر قابل بررسی و پیش شرط برای  برقراری روابط را غیر قابل قبول دانست. روز پنج شنبه دستور توقف بررسی تصویب پروتکل ها داده شد.

از سوی دیگر جمهوری آذربایجان به علت دعوت نشدن به نشست امنیت هسته ای  در واشنگتن ، حمایت مالی آمریکا از قره باغ  و همچنین انتقاد ایالات متحده از وضعیت حقوق بشر در آذربایجان ناراحت هستند. در هفته اخیر به روش های گوناگون از جمله لغو مانور مشترک نظامی و انتقاد های رسمی از سیاست اوباما در مواجهه با مساله قره باغ و حمایت اش از ارمنستان و عدم بی طرفی او به عنوان یکی از اعضای گروه مینسک،  امکان تجدید نظر در ترکیب گروه مینسک را مطرح کرده است. حتی عده ای از نمایندگان مجلس ملی  تجدید نظر در همکاری شرکت های نفتی آمریکایی در  نفت آذربایجان را مطرح کرده اند.
جمهوری آذربایجان گروه مینسک را در ناتوانی در حل مساله قره باغ  مورد انتقاد قرار می دهد و به دنبال راه های جدیدی برای حل مساله قره باغ است. یکی از این گزینه ها تغییر در ترکیب گروه مینسک است. وزارت خارجه روسیه هم از بررسی پیشنهاد آذربایجان در مورد ریاست ترکیه در گروه مینسک خبر داده است.از سوی دیگر نیز آذربایجان از درخواست ایران  در کمک به حل مناقشه قره باغ حمایت کرده است  و نظر مثبت خود را در این مساله اعلام کرده است. البته آذربایجان گزینه کمک های ایران را به حل مناقشه را در کنار فعالیت مینسک مورد بررسی قرار داده است. از سوی دیگر ارمنستان  نیز به علت موقعیت برتر خود در مذاکرات، خواستار حفظ وضع موجود است. بر این اساس  میانجیگری ایران را رد کرد و امکان اینکه که با طرح افزوده شدن ترکیه به گروه مینسک موافقت کند هم بسیار کم است.همچنین آمریکا و روسیه به عنوان اعضای اصلی گروه مینسک  در جریان بروز و ادامه این مناقشه نشان داده اند که به حل سریع  این بحران علاقه  چندانی ندارند. به همین دلیل امکان تغییر در این فرایند در کوتاه مدت برخلاف تمایل آذری ها محتمل به نظر نمی رسد.